پتانسیل بازار اروپا برای اسانسهای طبیعی

پتانسیل بازار اروپا برای اسانسهای طبیعی
در این سالهای اخیر، آروماتراپی در بین مردم ساکن اروپا، محبوبیت ویژهای پیدا کرده است. دلیل عمده این امر، علاقه شدید مردم به راهکارهای طبیعی برای برطرف کردن مشکلات سلامتی خود، میباشد. در نتیجه این امر، تقاصا برای مصرف اسانس در اروپا بسیار بالاست و همچنان این تقاضا رو به افزایش است. انتظار میرود که این روند همچنان ادامه داشته باشد چرا که دانشمندان و پزشکان طب مکمل، خواص بیشماری را برای اسانسهای طبیعی بر شمردهاند و آگاهی مردم نسبت به خواص مفید اسانسها بالاتر رفته و خود این امر نیز یکی از دلایل عمده افزایش تقاضا برای این مدل محصولات در اروپا میباشد.
1- توضیحات محصول:
اسانسها ترکیبات شیمیایی استخراج شده از گیاهان هستند که در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفتهاند و تاریخچه استفاده از آنها به مصر باستان بازمیگردد.
اسانسها در بسیاری از تیرههای گیاهان عالی یافت میشوند (تقریبا ۲۰۰۰ گونه در ۸۷ تیره). محل تشکیل و جایگزینی اسانس در گیاهان بستگی به تیرههای مختلف دارد. مثلا در گیاهان تیره نعنائیان اسانسها در تارهای ترشح کننده و در تیره چتریان در لولههای روغن، یافت میشوند. دانشمندان معتقدند که این مواد ممکن است بهطور مستقیم از تغییرات پرتوپلاسم، یا در اثر تجزیه شدن لایههای رزینی شده دیواره سلولی و یا در اثر هیدرولیز بعضی از گلیکوزیدهای مشخص بهوجودآیند. درجه پخش این روغنها در گیاهان نیز مختلف میباشند. مثلا در گیاهان تیره مخروطیان در تمام بافتهای گیاهی، اسانس وجود دارد. در صورتی که در گل سرخ فقط در گلبرگ و در دارچین در پوست و برگ و در میوه چتریان فقط در پریکارب و در نعنائیان در تارهای ترشح کننده برگها یافت میشوند.
اسانسهایی که از قسمتهای مختلف یک گیاه استخراج میشوند ممکن است از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی و بو با هم اختلاف داشته باشند. این ترکیبات ممکن است در گیاهان با بعضی از مواد دیگر مثل صمغها و رزینها جمع شده باشد و بههمین سبب این روغنها در معرض هوا تمایل به رزینی و اکسید شدن دارند. همچنین باید توجه داشت که شرایط محیط بر روی ترکیب شیمیایی اسانسهای یک گونه گیاهی که در دو محیط مختلف رشد داده شده باشد موثر است.
انواع مختلفی از اسانسها وجود دارد. محبوبترین و پرکاربردترین اسانسها در اروپا عبارتند از اسطوخودوس، نعناع، پرتقال، اکالیپتوس، درخت چای و لیمو.
رایحــه درمانــی اســتفاده کنترل شـده از اسـانسهـای روغنـی اسـت کـه حـواس را از طریـق لمـس و بـو تحـت تأثیـر قـرار میدهـد. بـا استنشـاق اسـانس معطـر، ایمپالــس بــو از طریــق گیرندههــای بویایــی بــه مغــز میرســد و مـواد عصبـی و هورمونهـای خاصـی را آزاد میکنـد کـه منجـر بـه تغییـرات جسـمی و روانـی مطلـوب میشـوند (1).
Lee و همکاران، در مطالعـه خـود بـه طـور سیسـتماتیک رایحـه درمانـیهـای انجـام شـده بـرای کاهـش اضطـراب را مـرور کـرده بودنـد. وی بـه مطالعاتی اشـاره کـرده بـود کـه از رایحـههـای رز، اسـطوخودوس، بهـار نارنـج و بابونـه بـرای کاهـش اضطـراب اسـتفاده شـده بـود (2).
همچنیــن Cho و همــکاران درمطالعــهای اثــرات ضــد اضطرابــی بابونــه، بهارنارنــج و اســطوخودوس را روی بیمــاران قلبــی تأییــد کــرده بودنــد (3). در ادامه به بررسی برخی از اسانسهای پرداختهایم که میتوانند فرصت خوبی را برای صادارات به بازارهای اروپایی داشته باشند.
اسانسها ترکیبات شیمیایی استخراج شده از گیاهان هستند که در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفتهاند و تاریخچه استفاده از آنها به مصر باستان بازمیگردد.
اسانسها در بسیاری از تیرههای گیاهان عالی یافت میشوند (تقریبا ۲۰۰۰ گونه در ۸۷ تیره). محل تشکیل و جایگزینی اسانس در گیاهان بستگی به تیرههای مختلف دارد. مثلا در گیاهان تیره نعنائیان اسانسها در تارهای ترشح کننده و در تیره چتریان در لولههای روغن، یافت میشوند. دانشمندان معتقدند که این مواد ممکن است بهطور مستقیم از تغییرات پرتوپلاسم، یا در اثر تجزیه شدن لایههای رزینی شده دیواره سلولی و یا در اثر هیدرولیز بعضی از گلیکوزیدهای مشخص بهوجودآیند. درجه پخش این روغنها در گیاهان نیز مختلف میباشند. مثلا در گیاهان تیره مخروطیان در تمام بافتهای گیاهی، اسانس وجود دارد. در صورتی که در گل سرخ فقط در گلبرگ و در دارچین در پوست و برگ و در میوه چتریان فقط در پریکارب و در نعنائیان در تارهای ترشح کننده برگها یافت میشوند.
اسانسهایی که از قسمتهای مختلف یک گیاه استخراج میشوند ممکن است از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی و بو با هم اختلاف داشته باشند. این ترکیبات ممکن است در گیاهان با بعضی از مواد دیگر مثل صمغها و رزینها جمع شده باشد و بههمین سبب این روغنها در معرض هوا تمایل به رزینی و اکسید شدن دارند. همچنین باید توجه داشت که شرایط محیط بر روی ترکیب شیمیایی اسانسهای یک گونه گیاهی که در دو محیط مختلف رشد داده شده باشد موثر است.
انواع مختلفی از اسانسها وجود دارد. محبوبترین و پرکاربردترین اسانسها در اروپا عبارتند از اسطوخودوس، نعناع، پرتقال، اکالیپتوس، درخت چای و لیمو.
رایحــه درمانــی اســتفاده کنترل شـده از اسـانسهـای روغنـی اسـت کـه حـواس را از طریـق لمـس و بـو تحـت تأثیـر قـرار میدهـد. بـا استنشـاق اسـانس معطـر، ایمپالــس بــو از طریــق گیرندههــای بویایــی بــه مغــز میرســد و مـواد عصبـی و هورمونهـای خاصـی را آزاد میکنـد کـه منجـر بـه تغییـرات جسـمی و روانـی مطلـوب میشـوند (1).
Lee و همکاران، در مطالعـه خـود بـه طـور سیسـتماتیک رایحـه درمانـیهـای انجـام شـده بـرای کاهـش اضطـراب را مـرور کـرده بودنـد. وی بـه مطالعاتی اشـاره کـرده بـود کـه از رایحـههـای رز، اسـطوخودوس، بهـار نارنـج و بابونـه بـرای کاهـش اضطـراب اسـتفاده شـده بـود (2).
همچنیــن Cho و همــکاران درمطالعــهای اثــرات ضــد اضطرابــی بابونــه، بهارنارنــج و اســطوخودوس را روی بیمــاران قلبــی تأییــد کــرده بودنــد (3). در ادامه به بررسی برخی از اسانسهای پرداختهایم که میتوانند فرصت خوبی را برای صادارات به بازارهای اروپایی داشته باشند.
1-1- اسانس کندر
اسانس کندر از درخت Boswellia carterii که معمولا در سومالی و پاکستان یافت میشود، تهیه میشود (شکل 1). اسانس کندر بهوسیله تقطیر بخار از رزین اولئو صمغ استخراج میشود. از اسانس کندر به فراوانی در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین در رایحه درمانی استفاده میشود. علت اصلی استفاده گسترده از این اسانس در این صنایع؛ خواص فعال و کاربردی این اسانس است. طی تحقیقات انجام شده، اثبات شده است که کندر دارای خواص ضدپیری است. همچنین از این اسانس برای کاهش جوش، آکنه و لک نیز استفاده میشود. از دیگر خواص درمانی کندر میتوان به بهبود جای زخم، بهبود علائم ناشی از اگزما و همچنین کاهش علائم افتادگی پوست اشاره کرد.
در رایحه درمانی، از اسانس کندر بهمنظور تسکین استرس و اضطراب، کاهش درد و التهاب، تقویت سیستم ایمنی و کمک به مبارزه با سرطان استفاده میشود. در حالی که اسانس کندر تحت کد HS 33012941 معامله میشود، هیچ داده تجاری تحت این کد HS ثبت نشده است. اطلاعات تجاری اسانس کندر تحت کد HS 330129 در کنار هم قرار گرفته و مورد مطالعه تجاری قرار گرفته است.

2-1- اسانس پاتچولی
پاتچولی یا نعناع هندی، گونه گیاهی است که از خانواده نعناع و اسطوخودوس میآید. سه گونه گیاه پاتچولی وجود دارد: Pogostemon Cablin، Pogostemon Heyneanus و Pogostemon Hortensis. از میان این سه گونه پاتچولی Pogostemon Cablin را بدلیل مرغوبیت بیشتر اسانس، بیشتر مورد کشت قرار داده و از آن در صنایع مختلف بیشتر استفاده میشود (شکل 2).

نعنا هندی دارای گلهای کوچک به رنگ سفید-صورتی است. گلها بسیار معطر نیز میباشند. این گیاه بومی نواحی گرمسیر آسیا است و امروزه در کشورهای چین، اندونزی، هند، مالزی، تایوان، فیلیپین، تایلند و ویتنام و همچنین نواحی غرب آفریقا نیز یافت میشود. این گیاه دارای رایحهای سنگین و قوی است. اسانس این گیاه معمولاً با روش تقطیر بخار برگهای خشک شده آن استخراج میشود. در ابتدا از نعناع هندی فقط در صنعت عطرسازی استفاده میشد، اما در حال حاضر از این گیاه بهطور گسترده در طب مکمل استفاده میشود. اسانس نعناع هندی با استفاده از الکل سسکوی ترپن تهیه میشود که این امر به استفاده از آن در عطرها کمک میکند.
در صنعت لوازم آرایشی، پاتچولی را میتوان در محصولات مراقبت از مو، محصولات مراقبت از پوست و دئودورانتها استفاده کرد. اسانس پاتچولی با کد HS 3301295129 معامله میشود. اطلاعات تجارت اسانس پاتچولی با کد HS 330129 در کنار هم قرار میگیرد.
1-3- اسانس جوز هندی
جوز هندي (Nutmeg) با نام علمي ميستريكا فرگرنس (Myristica fragrans) درختي شبيه نارنج است که در مناطقي همچون شرق هند و شرق اندونزي ميرويد. دانه و پوسته ميوه آن مصارف گوناگوني دارد، اما در مناطق مذكور بيشتر بهعنوان چاشني غذا استفاده ميشود. جوز هندي ضداضطراب (3)، ضدتشنج (4)، ضدتشكيل لخته (5)، ضددرد (5)، ضد تجمع پلاکت (6)، ضد قارچ (7)، تقويتكننده قواي جنسی (8)، ضد التهاب (9- 12)، آ نتياكسيدان (13)، محفاظت كننده از اشعه (14)، لاغر کننده (15)، مؤثر بر ديابت (15)، ضد میکروب (16)، ضد پوسیدگی دندان (17)، ضد انگل (18) و مفید برای درمان دردهای روماتیسمی و مفصلی گزارش شده است (19).
جوز هندی دارای رایحهای قوی و طعمی گرم و کمی شیرین دارد. اسانس جوز هندی نیز غالباً از طریق تقطیر با بخار تهیه میشود و پس از آن در صنایع دارویی، بهداشتی و رایحه درمانی بهطور گسترده استفاده میشود.
در صنعت محصولات بهداشتی طبیعی، جوز هندی بهعنوان یک ماده تشکیل دهنده در شربت سرفه و خمیر دندان استفاده میشود. علت استفاده اصلی از جوز هندی در این صنایع به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی قوی (13) و خواص ضدالتهابی خوب (9-12) جوز هندی میباشد. جوز هندی با کد HS 3301293 معامله میشود. اطلاعات تجارت اسانس جوز هندی تحت کد HS 330129 در کنار هم قرار میگیرد.
4-1- اسانس شمعدانی
پلارگونیوم که معمولاً با نام گل شمعدانی شناخته میشود، سردهای از گیاهان گلدار است که حدود 200 گونه از گیاهان چند ساله، ساکولنتها و درختچهها را شامل میشود. شمعدانی بومی تا مناطق معتدل و گرمسیری جهان است.
شمعدانی، بومی آفریقای جنوبی است. در کشورهای آفریقایی، آمریکای مرکزی و آسیایی کشت میشود. از طریق فرآیند تقطیر با بخار، شمعدانی به یک اسانس تصفیه میشود. شمعدانی به عنوان یک اسانس، اغلب در صنایع دارویی، بهداشتی و رایحه درمانی استفاده میشود.
در صنعت محصولات بهداشتی طبیعی، شمعدانی عمدتاً بهعنوان مادهای برای خواص دارویی مثبت آن استفاده میشود که شامل خواص آنتیاکسیدانی (20)، ضد باکتریایی(21)، ضد التهابی (22)، ضد پیری (23) و خواص ضد قابض (24) آن است. شمعدانی با کد HS 330121 معامله میشود.
اکثر اسانسها بهعنوان طعم دهنده در محصولات غذایی استفاده میشوند. آنها همچنین در محصولات آرایشی، محصولات آروماتراپی و داروسازی استفاده میشوند. اسانسها معمولاً در محصولات آرایشی و بهداشتی بهعنوان عطر در محصولات مراقبت از پوست و صنعت ادکلن سازی استفاده میشوند. این گزارش بر روی اسانسها و کاربرد آنها در صنعت محصولات بهداشتی تمرکز دارد.
بیشتر بخوانید: جینکو بیلوبا و خواص آن + 12 خاصیت آن
2- چه چیزی اروپا را به بازار جالبی برای اسانسها تبدیل می کند؟
اروپا بازار جذابی برای فروش اسانس برای کشورهای درحال توسعه است. علت اصلی این جذابیت این است که تقاضای زیاد و رو به رشدی برای محصولات مختلف رایحه درمانی در اروپا وجود دارد. اسانسها و روغنهای ضروری، بهعنوان یک راه طبیعیتر برای درمان بیماریهای مختلف جسمی و روانی دیده میشوند. مصرف کنندگان اروپایی از محصولات آروماتراپی بهعنوان روشی مکمل برای بهبود سلامت خود استفاده میکنند.
اروپا بازار رو به رشدی برای محصولات آروماتراپی دارد. تخمین زده میشود که ارزش این بازار در سال 2016، 1.34 میلیارد دلار بوده است. پیشبینی میشود که ارزش این بازار با نرخ رشد مرکب سالانه 9.5 درصد رشد کند و تا سال 2024 به 2.7 میلیارد دلار برسد.
تقاضا برای محصولات آروماتراپی در اروپا در حال افزایش است، زیرا مصرف کنندگان اروپایی به دنبال راههای جایگزین برای بهبود وضعیت سلامتی هستند. اسانسها دارای طیف گستردهای از خواص مانند ضد استرس، ضد باکتری، تسکین دهنده درد و آرامشبخش، طراوتبخشی و نیروبخشی هستند. از اسانسها میتوان برای درمان یا کاهش علائم بیماریهایی مانند سوء هاضمه، استرس، بیخوابی، اضطراب، افسردگی و اگزما استفاده کرد.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود 25 درصد از جمعیت اروپا از افسردگی و اضطراب رنج می برند. از سوی دیگر آمار نشان میدهد که تا 50 درصد از مرخصیهای استعلاجی مزمن که توسط کارمندان اروپایی گرفته میشود، بهدلیل افسردگی و اضطراب است که این امر بر اقتصاد اروپا فشار وارد کرده است. هزینه این اختلالات خلقی و اضطراب در اتحادیه اروپا حدود 170 میلیارد یورو در سال است (25).
همانند سایر کشورها، علاقه مردم اروپا به استفاده از محصولات طبیعی بهعنوان روشهای درمانی رو به افزایش است. این روند تقاضا برای اسانسها را در اروپا ایجاد میکند.
شکل 3 واردات داخل و خارج از اتحادیه اروپا برای اسانس به اروپا را نشان میدهد. این شکل نشان میدهد که تقاضا برای اسانس در حال رشد است. واردات اسانسها از نظر ارزش و همچنین حجم بین سالهای 2011 تا 2018 افزایش یافته است.

شکل 3 همچنین نشان میدهد که تقاضا برای اسانس با کد HS 330129 بین سالهای 2011 تا 2018 افزایش یافته است. واردات این کد کالا از نظر ارزش تقریباً 71 درصد و از نظر حجمی 25 درصد افزایش یافته است. واردات این کد کالا از خارج از اتحادیه اروپا حدود 60 درصد است. این سهم در سال 2019 ، 69 درصد بود که نشان میدهد وارادات این کد کالا در طی این 8 سال از خارج از اتحادیه اروپا به اروپا، روند کاهشی داشته است.
فرصت بسیار خوبی برای تامین کنندگان اسانس از کشورهای در حال توسعه برای صادرات به بازار اروپا وجود دارد. دادههای واردات نشان میدهد که تقاضا برای اسانسها در بازار اروپا افزایش یافته و این تقاضا همچنان در حال افزایش است. بازار محبوبترین اسانسها مانند پرتقال، نعناع فلفلی، لیمو در اروپا بسیار رقابتی است اما این فرصت برای تامین کنندگان کشورهای در حال توسعه وجود دارد تا اسانسهای ویژهای را صادر کنند که تحت کد HS 330129 معامله میشوند.
صادرکنندگان کشورهای در حال توسعه با عرضه اسانسهایی مانند کندر، نعناع هندی، چوب صندل، یلانگ یلانگ، جوز هندی، کاجپوت (cajeput) و روغن کاسیا (cassia oil) میتوانند توجه خریداران اروپایی را به خود جلب کنند. صادرکنندگان کشورهای در حال توسعه میتوانند جای پای خود را در بازار به دست آورند، زیرا بیشتر این اسانسها در خود اروپا تولید نمیشوند و این فرصت برای تامین کنندگان وجود دارد که بتوانند این اسانسها را به اروپا صادر کنند. در شکل 3 همچنین نشان داده شده است که حجم و ارزش اسانس با کد HS 330129 طی چند سال گذشته افزایش یافته است.
بهگفته منابع صنعتی، تقاضا برای اسانس شمعدانی نیز در حال افزایش است. در رایحه درمانی، از شمعدانی برای کاهش استرس، غم و اندوه، خستگی و اضطراب استفاده میشود. همانطور که مصرف کنندگان اروپایی به دنبال درمانهای طبیعی بیشتری برای مسائل مربوط به سلامت روان هستند، انتظار میرود محبوبیت شمعدانی و استفاده از آن در رایحه درمانی نیز افزایش یابد.
مزایای بیشمار اسانسها برای سلامتی و بهبود زندگی، دلیل اصلی افزایش تقاضا برای محصولات آروماتراپی در اروپا است. افزایش آگاهی در میان مصرف کنندگان اروپایی از مزایای اسانسهای طبیعی، افزایش تقاضا برای محصولات سبزتر و طبیعیتر و همچنین افزایش نرخ بیماریهای مزمن و روانی در اروپا، از دلایل عمدهای است که پیشبینی میشود تقاضا برای محصولات رایحه درمانی در اروپا را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: فواید مصرف جینسینگ با ماست و شیر
3. کدام کشورهای اروپایی بیشترین فرصت را برای اسانس ارائه میدهند؟
کشورهایی که بیشترین فرصتها را برای تامین کنندگان اسانس ارائه میدهند عبارتند از: فرانسه، آلمان، هلند، انگلستان، اسپانیا و اتریش. این کشورها بزرگترین واردکننده سایر اسانسها هستند. فرانسه، آلمان و همچنین بریتانیا نیز بازارهای پردازش اسانس و مصرف مهمی دارند.
3-1- فرانسه

جدول 1 نشان میدهد که فرانسه از نظر ارزش، بزرگترین وارد کننده اسانس است. این کشور بین سالهای 2011 تا 2018 شاهد افزایش قابل توجهی در واردات اسانس بود. حدود 60 درصد از حجم این اسانسها از خارج از اتحادیه اروپا وارد میشود. اسانسهای با کد HS 330129 حدود 44 درصد از کل حجم اسانسهای وارداتی به فرانسه را تشکیل میدهند. از نظر ارزش این رقم حدود 70 درصد است.
انتظار میرود تقاضا برای اسانس در فرانسه در آینده افزایش یابد. این کشور بهدلیل داشتن صنعتی قوی در تولید و فرآوری اسانسها تقاضای بسیار زیادی برای اسانس دارد. روغنهای ضروری با کد HS 330129 شامل کندر، نعناع هندی و جوز هندی بخش مهمی از واردات فرانسه را تشکیل میدهند.
فرانسه بازاری قوی برای محصولات آروماتراپی دارد. Puressentiel، Phytosun (Omega Pharma) و Le Comptoir Aroma (Laboratoires Gilbert) برخی از تولید کنندگان پیشرو اسانسها و همچنین محصولات آروماتراپی در فرانسه هستند. محصولات آروماتراپی در داروخانهها در سراسر فرانسه موجود است و باعث میشود که مصرف کنندگان بتوانند بهراحتی به این محصولات دسترسی داشته باشند. واردکنندگان پیشرو اسانس به فرانسه، شامل Elixens و SNPM Huiles Essentielles هستند. بسیاری از شرکتهای تولید عطر در فرانسه مستقر هستند. آنها شامل Robertet و Mane هستند.
تقاضا برای اسانس ها احتمالاً در بازار فرانسه به رشد خود ادامه خواهد داد. فرانسه تقاضای داخلی بسیار زیادی دارد. این کشور همچنین صادرکننده عمده اسانس به سایر کشورهای اروپایی نیز است. به احتمال زیاد صادرکنندگان اسانس، بازار فرانسه را جذاب مییابند.
3-2- آلمان:

آلمان از نظر حجم واردات، بیشترین میزان را در بین کشورهای اروپایی دارد. این کشور افزایش واردات اسانس را بین سالهای 2011 تا 2018 گزارش کرد. واردات اسانسها از خارج از اتحادیه اروپا از نظر حجمی 36 درصد است که نسبت به 33 درصد در سال 2011 افزایش اندکی داشته است.
اسانسهایی با کد HS 330129 ، 17 درصد از کل حجم وارداتی به آلمان را به خود اختصاص دادهاند. این سهم از 15 درصد در سال 2011 افزایش یافته است. آلمان صنعت پردازش قوی دارد و بازار مصرف مهمی است.
Primavera Life، Taoasis و Neumond از تامین کنندگان مهم اسانس برای اروپا هستند. این محصولات عمدتاً در خرده فروشیهای تخصصی مانند فروشگاههای مواد غذایی ارگانیک و داروخانهها در دسترس هستند. شرکتهای بزرگتری مانند Primavera Life مستقیماً روغنهای ضروری را تهیه میکنند. سایر شرکتهای کوچکتر معمولاً از تاجران و واردکنندگان خرید میکنند. از واردکنندگان پیشرو اسانس در آلمان میتوان به SanaBio و Atriplex اشاره کرد. SanaBio متخصص در اسانسهای ارگانیک و طبیعی است.
انتظار میرود آلمان بازار مهمی برای اسانسهای طبیعی باقی بماند. تامین کنندگان اسانس باید روی بازرگانان آلمانی تمرکز کنند، بهخصوص اگر اسانسهای ارگانیک را عرضه کنند. آلمان تقاضای فزایندهای برای محصولات ارگانیک نشان میدهد. آلمان بزرگترین بازار برای محصولات مراقبت شخصی ارگانیک و محصولات غذایی است. تقاضای مصرف کنندگان برای محصولات ارگانیک به بخشهای محصول مرتبط گسترش مییابد.
3-3- هلند

هلند یکی از واردکنندگان مهم اسانس در اروپا است. تا سال 2018 ارزش واردات این کشور بیش از 170 درصد افزایش یافت و حجم آن نیز 39 درصد افزایش یافت. این ارقام نشان دهنده افزایش قابل توجه قیمتهای اسانس است که ناشی از برداشت ضعیف و شرایط نامساعد آب و هوایی است. اسانسهای وارداتی از خارج از اتحادیه اروپا 85 درصد سهم دارند. این سهم اندکی افزایش یافته است.
اسانسهای با کد HS 330129 بیش از 10 درصد سهم را به خود اختصاص دادهاند. این سهم در یکی دو سال گذشته افزایش یافته و پیشبینی می شود در آینده نیز ادامه یابد.
انتظار میرود هلند یک مقصد صادراتی جذاب برای صادر کنندگان اسانسها باقی بماند. این کشور یک صادر کننده مجدد مهم مواد خام مانند اسانس به سایر کشورهای اروپایی نیز است. از تاجران مهم اسانس می توان به IMCD و De Lange اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: طرز استفاده زردچوبه برای تنگی واژن
4-3- انگلستان

از سال 2011 تا 2018 واردات اسانس انگلیس از نظر حجمی 4 درصد کاهش یافت. ارزش اسانسهای وارداتی بین سالهای 2011 تا 2018 بیش از 35 درصد افزایش یافته است. سهم اسانسهای وارداتی از خارج از اتحادیه اروپا در سال 2018 ، 66 درصد بوده است که نسبت به 68 درصد در سال 2011 کاهش اندکی داشته است. اسانسهای با کد HS 330129 ساخت حدود 20 درصد از کل حجم واردات را افزایش میدهد.
بریتانیا بازار بزرگی برای محصولات آروماتراپی دارد. بازیگران مهم بازار عبارتند از Neal’s Yard Remedies، Tisserand و Absolute Aromas. شرکت بریتانیایی Neom Organics محصولات مراقبت از موی طبیعی را با استفاده از روغنهای ضروری ارگانیک تولید میکند.
انتظار میرود تقاضا برای اسانسها در آینده قابل پیشبینی بالا باقی بماند. با این حال، برگزیت ممکن است زنجیره تامین مواد خام را مختل کند. در صورت سناریوی بدون توافق، مذاکره مجدد در مورد معاملات تجاری و تعرفهها با سایر کشورها ممکن است مدتی طول بکشد.
5-3- اسپانیا

واردات اسپانیا بین سالهای 2011 تا 2018 با نرخهای دو و سه رقمی رشد کرد. اسانسهای وارداتی از خارج از اتحادیه اروپا در سال 2018 سهم 24 درصدی را به خود اختصاص دادند که از 67 درصد در سال 2011 کاهش داشت. روغنهای ضروری با کد HS 330129 حدوداً 17 درصد از حجم کل و 63 درصد از ارزش کل اسانسهای وارداتی به اسپانیا را به خود اختصاص داده است.
شرکتهای اصلی واردکننده اسانس در اسپانیا شامل گروههای Grupo Plimon و Chemir میشوند. انتظار میرود تقاضا برای اسانسها در سالهای آینده همچنان افزایش یابد. اندونزی و چین مهمترین صادرکنندگان اسانس با کد HS 330129 هستند. فرصتهایی برای تولیدکنندگان اسانس از کشورهای در حال توسعه در بازار اسپانیا وجود دارد.
6-3- اتریش

اتریش نیز در این بازه زمانی 8 ساله، افزایش واردات اسانس را نشان میدهد. این واردات بین سالهای 2011 تا 2018 افزایش دو رقمی و سه رقمی را به ثبت رسانده است. واردات اسانس از خارج از اتحادیه اروپا 23 درصد سهم دارد. اسانسهای با کد HS 330129 تقریباً 17 درصد از کل حجم واردات اتریش را به خود اختصاص دادهاند.
اگرچه اتریش بازار مصرف زیادی ندارد، اما تقاضای فزایندهای برای محصولات رایحه درمانی وجود دارد. بیشتر اسانسهای وارداتی به اتریش از داخل اتحادیه اروپا میآیند. تقاضای روبه رشدی برای اسانسهای ارگانیک در بازار اتریش وجود دارد. انتظار میرود این تقاضا همچنان افزایش یابد.
کشورهای اروپای غربی جذابترین کشورها برای صادرکنندگان اسانس هستند. این کشورها بیشترین حجم اسانس را وارد میکنند. تقریباً همه آنها بین سالهای 2011 تا 2018 افزایش واردات را ثبت کردند.
کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، اسپانیا و همچنین بریتانیا دارای صنایع تبدیلی فوق العاده قویای هستند و برخی از بزرگترین بازارهای مصرف را دارند. فرانسه، آلمان و هلند از صادرکنندگان مهم اسانس به سایر کشورهای اروپایی هستند.
بیشتر بخوانید: واژینیسموس چیست؟ راه حل های درمانی واژینیسموس
4- کدام روندها فرصت هایی را در بازار اروپا ارائه میدهند؟
افزایش آگاهی از مسائل زیست محیطی، مصرف کنندگان را به تقاضای سطوح بالاتری از شفافیت و قابلیت ردیابی در زنجیره تامین محصولات بهداشتی طبیعی خود سوق میدهد (شکل 4). در نتیجه، مصرف کنندگان خواهان محصولات سازگار با محیط زیست و اخلاقی بیشتری هستند. تقاضا برای اسانسها نیز بهدلیل محبوبیت فزاینده آروماتراپی در اروپا است.
صنعت لوازم آرایشی و مراقبتهای بهداشتی و شخصی اروپا، در طول سالهای گذشته بسیار تکامل یافته است. بزرگترین بازار برای هر دو بازار لوازم آرایشی و مراقبت شخصی در اروپا، متعلق به آلمان، فرانسه و پس از آن انگلستان است. از دیدگاه مصرف کنندگان، اکثر مصرف این محصولات بهمنظور محافظت از سلامت آنها، افزایش عزت نفس و بهطور کلی افزایش رفاه آنها است.
استفاده ایمن از اسانسها در محصولات آرایشی و بهداشتی هم به کیفیت مواد خام مورد استفاده و هم به روش استخراج که اسانس تمیز تولید میشود بستگی دارد. همانطور که توسط آژانس توسعه صادرات کارائیب نقل شده است، لوازم آرایشی طبیعی با نرخ سالانه 8 تا 10 درصد در اتحادیه اروپا رشد میکنند، در نتیجه این امر تقاضا برای مواد طبیعی مانند روغنهای ضروری را بهطور کلی افزایش میدهد. علاوه بر این، در سراسر بریتانیا، بازار لوازم آرایشی طبیعی و ارگانیک تایید شده، در بالاترین سطح خود قرار دارد؛ زیرا این خریداران، مشتریانی دائمی برای خرید این محصولات سبز بهحساب میآیند.

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین گیاهان دارویی و خواص آنها
5- اهمیت روزافزون تولید پایدار
تقاضای فزایندهای برای شفافیت و قابلیت ردیابی زنجیرههای تامین در صنعت محصولات طبیعی وجود دارد. این روند با افزایش آگاهی مصرف کنندگان و تقاضا برای محصولات سازگار با محیط زیست هدایت میشود. تولید پایدار اسانس کندر و نعناع هندی در حال تبدیل شدن به یک اهمیت در بین واد کنندگان اسانس به اروپا است.
درختان Boswellia carterii بهدلیل برداشت بیش از حد در حال مرگ هستند. از آنجایی که تولید کندر منبع اصلی درآمد برخی از جوامع محروم در مناطق کوهستانی سومالی است، کشاورزان تحت فشار اقتصادی قرار دارند. در نتیجه قطعهای متعدد درختان انجام میشود و دوره استراحت 1 ساله معمول، به آنها داده نمیشود. علاوه بر این، افزایش تقاضا برای اسانس کندر، قیمتها را بالا میبرد و کشاورزان را برای تولید بیشتر تحت فشار قرار میدهد.
این وضعیت، درختان Boswellia را در برابر حملات حشرات آسیب پذیر میکند و سرعت جوانهزنی آنها را کاهش میدهد. چنین اقدامات بیخردانه و عجولانه میتواند عواقب شدیدی برای تولید روغن کندر داشته باشد. یک مطالعه اخیر که توسط Nature Sustainability منتشر شده است نتیجه میگیرد که تولید کندر در بیست سال آینده به نصف کاهش مییابد و جنگلهای Boswellia در سراسر جهان تا 90٪ در سال 2070 کاهش مییابد.
تامین کنندگان کندر از کشورهای در حال توسعه، باید طرحهای پایداری مانند گواهی FairWild یا Organic را اتخاذ کنند. یکی از معایب گواهینامه FairWild این است که نیاز به نظارت مداوم دارد و نسبتاً فشرده است، که ممکن است در جوامع روستایی که کندر تولید میکنند، رعایت آن دشوار باشد. صدور گواهینامه ارگانیک میتواند روشهای تولید کندر را بهبود بخشد و قابلیت ردیابی را افزایش دهد.
تولیدکنندگان اسانس پاتچولی نیز با چالشهای پایداری زیادی مواجه هستند که شامل شیوههای کشاورزی، تغییرات آبوهوایی، کاهش مواد مغذی خاک و آسیبپذیری کشاورزان میشود. مشارکتهای مختلفی در زمینه منبعیابی وجود دارد که منبعیابی پایدار پاتچولی را امکان پذیر میکند. این مشارکتها توسط Givaudan و Firmenich معرفی شدهاند. Firmenich نعناع هندی خود را از عرضه کننده اسانس اندونزیایی Indesso تامین میکند.
حدود 70 درصد از تولید جهانی جوز هندی در کشورهای در معرض تهدید تغییرات آبوهوایی است. جوز هندی بومی اندونزی است. جوز هندی در گواتمالا نیز کشت میشود. این کشورها 2 تا از بزرگترین تولیدکنندگان جوز هندی هستند. بر اساس CCEI، اندونزی و گواتمالا هر دو در ده کشور برتر در معرض تغییرات آبوهوایی قرار دارند. در نتیجه، چالشهایی برای پایداری آتی جوز هندی وجود دارد.
سایر عوامل کلیدی موثر بر تولید پایدار جوز هندی عبارتاند از شیوههای کشاورزی ضعیف، استفاده کنترل نشده از آفتکشها، مدیریت ضعیف فاضلاب و شرایط نامناسب کار.
گیاه شمعدانی بومی آفریقای جنوبی است. وزارت کشاورزی، جنگلداری و شیلات آفریقای جنوبی در مورد تعدادی از عواملی که پایداری ژرمانیوم در آینده را به خطر میاندازد، هشدار میدهد. آنها شامل چندین بیماری عفونی قارچی و باکتریایی، در کنار بیماریهای ویروسی هستند.
شیوههای پایدارسازی در صنعت اسانس در سالهای آینده اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. تامین کنندگان اسانس باید شیوههای تولید پایدار و/یا طرحهای صدور گواهینامه را اتخاذ کنند.
بیشتر بخوانید: خواص زردچوبه برای سلامتی
6- منابع:
- Amir Ali Akbari S, Mojab F. Effect of Matricaria Camomilla Aroma on Severity of first stage Labor Pain. J Clin Nurs Midwif. 2015;4)3(:23-31.
- Lee YL, Wu Y, Tsang HW, Leung AY, Cheung WM. A systematic review on the anxiolytic effects of aromatherapy in people with anxiety symptoms. J Altern Complement Med. 2011;17)2(:101-8. DOI: 10.1089/acm.2009.0277 PMID: 21309711.
- Leiter E, Hitchcock G, Godwin S, Johnson M, SedgwickW, Jones W, McCall S and Ceremuga TA. Evaluation of the anxiolytic properties of Myristicin, a component of nutmeg, in the male Sprague-Dawley rat. AANA J. 2011; 79: 109 – 14.
- Wahab A, Haq RU, Ahmed A, Khan RA and Raza M. Anticonvulsant activities of nutmeg oil of Myristica fragrans. Phytother. Res. 2008; 23: 153 – 8.
- Olajide OA, Ajayi FF, Ekhelar AI, Awe SO, Makinde JM and Alada ARA. Biological effects of Myristica fragrans (nutmeg) extract. Phytother. Res. 1999; 13: 344 – 5.
- Piaru SP, Mahmud R, Abdul Majid AMS and Nassar ZDM. Antioxidant and antiangiogenic activities of the essential oils of Myristica fragrans and Morinda citrifolia. Asian Pac. J. Trop. Med. 2012; 5: 294 – 8.
- . Pooja V, Goyal SH, Sandashwani AB and Srivastava AK. Activity of Myristica fragrans and its effect against filamentous and non- filamentous fungus. Int. J. Pharm. Pharm. Sci. 2012; 4: 17-20.
- Sonavane GS, Sarveiya VP, Kasture VS and Kasture SB. Anxiogenic activity of Myristica fragrans seeds. Pharmacol. Biochem. Beh. 2002; 71: 247 – 52.
- Cao GU, Yang XW, Xu W and Li F. New inhibitors of nitric oxide production from the seeds of Myristica fragrans. Food Chem. Toxicol. 2013; 62: 167 – 71.
- Chatterjee S, Niaz Z, Gautam S, Adhikari S, Variyar PS and Sharma A. Antioxidant activity of some phenolic constituents from green pepper (Piper nigrum L.) and fresh nutmeg mace (Myristica fragrans). Food Chem. 2007; 101: 515 – 23.
- Jungbauer A and Medjakovic S. Antiinflammatory properties of culinary herbs and spices that ameliorate the effects of metabolic syndrome. Maturitas. 2012; 71: 227 – 39.
- Shin K, ChungHC, KimDU, Hwang JK and Lee SH. Macelignan attenuated allergic lung inflammation and airway hyper-responsiveness in murine experimental asthma. Life Sci. 2013; 92: 1093 – 99.
- . Hou JP, Wu H, Wang Y and Weng XC. Isolation of some compounds from nutmeg and their antioxidant activities. Czech J. Food Sci. 2012; 30: 164 – 70.
- Shamra M and Kumar M. Radioprotection of swiss albino mice by Myristica fragrans Houtt. J. Radiat. Res. 2007; 48: 135 – 41.
- Nguyen PH, Le TVT, Kang HW, Chae J, Kim SK, Kwon KI, Seo DB, Lee SJ and Oh WK. AMPactivated protein kinase (AMPK) activators from Myristica fragrans (nutmeg) and their anti-obesity effect. Bioorg. Med. Chem. Lett. 2010; 20: 4128 – 31.
- Pal M, Srivastava M, Soni DK, Kumar A and Tewari SK. Composition and anti-microbial activity of essential oil of Myristica fragrans from Andaman Nicobar Island. Int. J. Pharm. Life Sci. 2011; 2: 1115 – 17.
- Chung JY, Choo JH, Lee MH and Hwang Jk. Anticariogenic activity of macelignan isolated from Myristica fragrans (nutmeg) against Streptococcus mutans. Phytomedicine. 2006; 13: 261 – 6.
- Pillai S, Mahmud R, Lee WC and Perumal SH. Anti-parasitic activity of Myristica fragrans Houtt essential oil against Toxoplasma gondii parasite. APCBEE Procedia. 2012; 2: 92 – 6.
- Adams M, Berset C, Kessler M and Hamburger M. Medicinal herbs for the treatment of rheumatic disorders, A survey of European herbals from the 16th and 17th century. J. Ethnopharmacol. 2009; 121: 343 – 59.
- Ben Slima A, Ali MB, Barkallah M, et al. Antioxidant properties of Pelargonium graveolens L’Her essential oil on the reproductive damage induced by deltamethrin in mice as compared to alpha-tocopherol. Lipids Health Dis. 2013;12:30. Published 2013 Mar 7. doi:10.1186/1476-511X-12-30
- Bigos M, Wasiela M, Kalemba D, Sienkiewicz M. Antimicrobial activity of geranium oil against clinical strains of Staphylococcus aureus. Molecules. 2012;17(9):10276-10291. Published 2012 Aug 28. doi:10.3390/molecules170910276
- Boukhatem MN, Kameli A, Ferhat MA, Saidi F, Mekarnia M. Rose geranium essential oil as a source of new and safe anti-inflammatory drugs. Libyan J Med. 2013 Oct 7;8:22520. doi: 10.3402/ljm.v8i0.22520. PMID: 24103319; PMCID: PMC3793238.
- Happy, Afroza Akter, Ferdoushi Jahan, and Md Abdul Momen. “Essential Oils: Magical Ingredients for Skin Care.” Journal of Plant Sciences2 (2021): 54-64.
- Gebarowska, Elzbieta, Joanna Politowicz, and Antoni Szumny. “Chemical composition and antimicrobial activity of geranium robertianum L. essential oil.” Acta poloniae pharmaceutica2 (2017): 699-705.
- https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/news/news/2012/10/depression-in-europe/depression-in-europe-facts-and-figures
- https://www.cbi.eu/market-information/natural-ingredients-health-products/essentials-oils/market-potential
- https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-essential-oils-market

نویسنده این مطلب: محمد مهدی ثابت عهد
email: mehdi.sabetahd@gmail.com
دیدگاهتان را بنویسید