مروری کوتاه بر سیر سیاه و بررسی خواص آن

سیر سیاه، سیر خامی است که در شرایط کنترل شده با دمای بالا و رطوبت بالا برای چند هفته تخمیر شده است (1).
سیر سیاه علاوه بر داشتن حبههای سیاه، طعم ملایمتر و قوام لطیفتر و چسبناکتری نسبت به سیر خام دارد (1).
سیر سیاه همچنین تاثیر بسیار زیادی بر تقویت و سلامت عمومی بدن دارد. طی تحقیقات انجام شده تاکنون ثابت شده است که فواید سیر سیاه تا چندین برابر بیشتر از سیر خام است.
در این مقاله نگاهی کوتاه به برخی از فواید مصرف سیر سیاه میاندازیم.
1. سیر سیاه غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی است
فرآیند تخمیر باعث میشود سیر سیاه حاوی آنتیاکسیدانهای بیشتری نسبت به سیر خام باشد (۲).
بالاتر بودن ترکیبات آنتیاکسیدانی سیر سیاه تا حدی به این دلیل است که آلیسین، ترکیبی که بوی تند سیر به دلیل وجود آن است، به ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند آلکالوئیدها و فلاونوئیدها تبدیل میشود. این تبدیل در طی فرآیند تخمیر انجام میشود (3).
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که به محافظت از سلولهای شما در برابر آسیب اکسیداتیو کمک میکنند. آسیبهای اکسیداتیو ابتلا به بیماریهای مختلفی را منجر میشوند. ترکیبات آنتیاکسیدانی اغلب از طریق خوردن غذاهای گیاهی در دسترس بدن قرار میگیرد (4).
مطالعهای با عنوان Physicochemical and antioxidant properties of black garlic (خواص فیزیکوشیمیایی و آنتی اکسیدانی سیر سیاه) در سال 2014 انجام شد. این مطالعه برای روشن شدن چگونگی تغییر سیر سیاه در طول دوره پیری 35 روزه، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، محتوای آنتیاکسیدانی و فعالیتهای آنتیاکسیدانی تحت شرایط کنترلشده 70 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90 درصد انجام شد. نتیجه این مطالعه نشان داد مقادیر روشنایی و زردی سیر سیاه در طول دوره پیری به شدت کاهش یافت، در حالی که مقادیر قرمزی بهطور قابل توجهی افزایش یافت. اجزای آنتیاکسیدانی، از جمله محتوای پلی فنل کل و کل فلاونوئیدهای سیر سیاه، تا روز بیست و یکم پیری بهطور قابل توجهی افزایش یافت (05/0p<) و به همین ترتیب، فعالیتهای آنتیاکسیدانی سیر سیاه، اندازه گیری شده با DPPH، ABTS، FRAP، و سنجش توان کاهشی، افزایش یافت. بالاترین اثر آنتیاکسیدانی در روز 21 گزارش شد (5).
خلاصه: در نتیجه فرآیند تخمیر، سیر سیاه حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به سیر خام است. آنتی اکسیدانها اثرات محافظتی در برابر آسیب سلولی و بیماری دارند.
2. به تنظیم قند خون کمک میکند
قند خون بالا و کنترل نشده در افراد مبتلا به دیابت میتواند خطر عوارضی از جمله آسیب کلیوی، عفونت و بیماری قلبی را افزایش دهد (6،7).
در یک مطالعه در سال 2019 بر روی موشهایی که از رژیم غذایی سرشار از چربی و قند استفاده کردند، درمان با عصاره سیر سیاه منجر به بهبود متابولیک مانند کاهش کلسترول، کاهش التهاب و تنظیم اشتها شد (8).
یک مطالعه قدیمیتر در سال 2009 روی موشهای دیابتی نشان داد که فعالیت آنتیاکسیدانی سیر سیاه میتواند به محافظت در برابر عوارضی که اغلب ناشی از قند خون بالا است، کمک کند (9).
در مطالعه حیوانی دیگری در سال 2019، محققان به موشها رژیم غذایی پرچرب دادند. موشهایی که سیر سیاه مصرف میکردند در مقایسه با موشهایی که سیر سیاه مصرف نمیکردند به میزان قابلتوجهی سطوح گلوکز و انسولین کمتری را در خون خود داشتند (10).
مطالعه دیگری در سال 2019 انجام شد. در این مطالعه 226 زن در معرض خطر ابتلا به دیابت شرکت داشتند. نتیجه این مطالعه نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی سیر سیاه تخمیر شده با استفاده از باکتری Lactobacillus bulgaricus حتی ممکن است به جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری نیز کمک کند (11).
توجه به این نکته مهم است که برخی از این نتایج حاصل از مطالعات حیوانی است و دانشمندان باید مطالعات بیشتری در مورد اثرات سیر سیاه بر دیابت و سطح قند خون در انسان انجام دهند.
خلاصه: مطالعات نشان دادهاند که سیر سیاه ممکن است به تنظیم قند خون، کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری و حتی جلوگیری از آسیب دیابت کنترل نشده کمک کند. با این حال، دانشمندان باید تحقیقات بیشتری در مورد این اثرات در انسان انجام دهند.

3. ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد
مطالعات نشان دادهاند که سیر سیاه ممکن است شاخصهای بیماری قلبی، از جمله سطح کلسترول تام، LDL (کلسترول بد) و تری گلیسیرید را در خون کاهش دهد. همچنین ممکن است کلسترول HDL (خوب) را نیز افزایش دهد (12).
یک مطالعه حیوانی، اثرات سیر خام و سیاه را در موشهایی که از آسیب قلبی ناشی از ایسکمی – فقدان جریان خون به قلب – بهبود مییابند، مقایسه کرد. محققان دریافتند که سیر خام و سیر سیاه به باز کردن گردش خون برای محافظت از قلب در برابر آسیب قلبی ناشی از ایسکمی کمک میکند (13).
مطالعه حیوانی دیگری نشان داد که عصاره سیر سیاه به کاهش کل چربی خون، تری گلیسیرید و کلسترول تام در موشهایی که از رژیم غذایی پرچرب تغذیه شده بودند، کمک کرد (14).
در یک مطالعه حیوانی متفاوت، سیر سیاه سطوح بالای تری گلیسیرید و کلسترول را کاهش داد و خطر بیماری قلبی را نیز کاهش داد (15).
یک مطالعه متفاوت به 60 فرد مبتلا به کلسترول بالا به مدت 12 هفته روزانه 6 گرم عصاره سیر سیاه کهنه شده یا دارونما دریافت کرد. سیر سیاه کلسترول HDL (خوب) را افزایش داد و نشانگرهای بالقوه بیماری قلبی را کاهش داد (16).
یک مطالعه به شرکت کنندگان مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب روزانه 20 گرم عصاره سیر سیاه را به مدت 6 ماه داد. افرادی که آن را مصرف کردند، سطوح آنتی اکسیدانی بیشتری را تجربه کردند و شاخصهای سلامت قلب را در مقایسه با کسانی که دارونما مصرف کردند، بهبود یافتند (17).
مطالعات بیشتر در این زمینه همچنان در حال انجام است.
خلاصه: سیر سیاه ممکن است به کاهش برخی از نشانگرهای بیماری قلبی مانند تری گلیسیرید و LDL (کلسترول بد) کمک کند. همچنین ممکن است برای برخی افراد کلسترول HDL (خوب) را نیز افزایش دهد.
4. ترکیبات موجود در سیر سیاه ممکن است از سلامت مغز محافظت کند
سیر سیاه یک ضد التهاب بسیار قوی است. عوامل التهابی میتواند حافظه را مختل کند و عملکرد مغز را در طول زمان بدتر کند.
دانشمندان به این نتیجه رسیدند که تجمع یک ترکیب پروتئینی به نام بتا آمیلوئید باعث التهاب در مغز میشود که خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش میدهد (18).
مطالعهای با عنوان Neuroprotective Effects of Aged Garlic Extract on Cognitive Dysfunction and Neuroinflammation Induced by β-Amyloid in Rats (اثرات محافظتی عصبی عصاره سیر کهنه بر اختلال عملکرد شناختی و التهاب عصبی ناشی از β-آمیلوئید در موش صحرایی) در سال 2017 انجام شد. نتیجه این مطالعه نشان داد AGE (Aged Garlic Extract) با کاهش فعال شدن میکروگلیا و IL-1β به سطوح موجود در کنترل، که مشابه نتایج موجود در موشهای تحت درمان با سلبرکس است، پاسخ التهابی را بهطور قابل توجهی به حداقل رساند. در نتیجه، AGE ممکن است برای بهبود حافظه تشخیص کوتاه مدت و تسکین التهاب عصبی در موشهای القا شده با Aβ مفید باشد (19).
در مطالعه دیگری، محققان استرس اکسیداتیو را در مغز موشها ایجاد کردند. دادن عصاره سیر سیاه به موشها از ایجاد اختلال در حافظه این استرس اکسیداتیو جلوگیری کرد (20).
خلاصه: سیر سیاه ممکن است حاوی ترکیباتی باشد که به محافظت از مغز در برابر از دست دادن حافظه و بیماریهای دژنراتیو مانند آلزایمر کمک میکند. با این حال، دانشمندان باید تحقیقات بیشتری در مورد این اثرات بالقوه در انسان انجام دهند.
بیشتر بخوانید: خواص زردچوبه برای سلامتی
5. سیر سیاه و خواص ضد سرطانی آن
چندین مطالعه حاکی از تاثیر مثبت سیر سیاه در مبارزه با سلولهای سرطانی است.
مطالعهای با عنوان Individual differences on immunostimulatory activity of raw and black garlic extract in human primary immune cells (تفاوتهای فردی در فعالیت تحریککننده ایمنی عصاره سیر خام و سیاه در سلولهای ایمنی اولیه انسان) در سال 2012 توسط Uranchimeg Purev نوشته شد. در این مطالعه فعالیتهای تحریککننده ایمنی مانند تکثیر سلولی، فاکتور نکروز تومور (TNF-α) و اکسیدهای نیتریک (NO) تولید عصاره سیر خام و سیر سیاه روی لنفوسیتهای اولیه یا ماکروفاژهای جدا شده از خون 21 داوطلب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که فعالیتهای تحریککننده ایمنی RGE (raw garlic extract) و BGE (black garlic extracts) میتواند به شدت با فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی مرتبط باشد. تعیین فعالیتهای تحریککننده ایمنی انواع مختلف سیر با استفاده از سلولهای ایمنی جدا شده از داوطلبان به دلیل تغییر در ترکیب سیر در طول فرآوری به اجزای تشکیلدهنده فردی وابسته بود. سلولهای ایمنی اولیه فردی ممکن است به عنوان ابزار مهمی برای تعیین تفاوتهای فردی در همه مواد غذایی برای توسعه غذاهای فعال ایمنی تحریک کننده شخصی استفاده شوند (21).
سایر مطالعات نشان دادهاند که سیر سیاه باعث میشود سلولهای سرطانی در سرطان روده بزرگ و معده انسان و همچنین سرطان خون شروع به از بین رفتن کنند. همچنین رشد این سلولهای سرطانی را نیز کاهش داد (22،23،24).
در یک مرور از 25 مطالعه، محققان دریافتند که سیر کهنه اثرات ضد سرطانی را در اکثر مطالعات انسانی، حیوانی و آزمایشگاهی که مورد بررسی قرار گرفت؛ نشان داد (25).
این تحقیق مقدماتی است و دانشمندان باید تحقیقات بیشتری در مورد خواص بالقوه سیر سیاه در مبارزه با سرطان انجام دهند.
خلاصه: سیر سیاه در تعدادی از مطالعات مرتبط با سرطان، فعالیتهای تقویت کننده سیستم ایمنی، آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی قویتری نسبت به سیر خام نشان داده است.

6. سیر سیاه میتواند از کبد شما محافظت کند
سیر سیاه ممکن است به محافظت از کبد در برابر آسیبهای ناشی از قرار گرفتن مداوم آن در معرض مواد شیمیایی، داروها، الکل و میکروبها کمک کند.
مطالعات موش نشان داده است که سیر سیاه در صورت آسیب کبدی اثرات محافظتی دارد و از آسیب بیشتر کبد جلوگیری میکند (26).
سیر سیاه ممکن است در شرایط مزمنتر نیز مفید باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه حیوانی نشان داد که سیر سیاه عملکرد کبد را در مورد آسیب مزمن کبدی ناشی از الکل، احتمالاً از طریق فعالیت آنتیاکسیدانی آن، بهبود میبخشد (27).
مطالعه دیگری بر روی موشهای مبتلا به آسیب کبدی نشان داد که سیر سیاه کهنه باعث کاهش ALT و AST، دو ماده شیمیایی در خون میشود که نشان دهنده آسیب کبدی است (1).
خلاصه: سیر سیاه ممکن است یک اثر پیشگیرانه بر روی کبد داشته باشد و از آن در برابر آسیبهایی که میتواند ناشی از آسیب، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی روزانه یا حتی مصرف مزمن الکل باشد، محافظت کند.
نکات منفی بالقوه
به نظر نمیرسد سیر خام و سیر سیاه عوارض جانبی عمدهای داشته باشند. با این حال، سیر خام چند جنبه منفی دارد که سیر سیاه نیز ممکن است به اشتراک بگذارد.
خوردن سیر خام در مقادیر زیاد ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. به همین دلیل، افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند نیز ممکن است بخواهند از سیر سیاه در مقادیر زیاد اجتناب کنند (28).
گفتنی است، یک مطالعه اثرات عصاره سیر کهنه را بر لخته شدن خون در میان افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند مورد بررسی قرار داد و دریافت که هیچ خطر جدی ندارد (29).
با این حال، بهتر است با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید تا تعیین کنید که آیا سیر سیاه برای شما بیخطر و مناسب است یا خیر.
علاوه بر این، افرادی که پس از مصرف سیر خام دچار واکنش آلرژیک میشوند، باید از مصرف و خوردن سیر سیاه خودداری کنند (30).
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین گیاهان دارویی و خواص آنها
سیر سیاه را چگونه مصرف کنم؟
در حالی که ممکن است با سیر خام بیشتر آشنا باشید، سیر سیاه میتواند یک افزودنی خوشمزه به رژیم غذایی شما باشد.
طعم شیرین و قوام ژلاتینی آن به خوبی با چند غذا سازگار است.
در اینجا چند روش برای استفاده از سیر سیاه آورده شده است:
- آن را با سس سویا اضافه کنید تا سرخی خوش طعمی درست شود.
- از آن برای چاشنی سوپ استفاده کنید.
- آن را به صورت دیپ پنیر یا پنیر خامهای له کنید.
- آن را با سس مایونز یا هوموس مخلوط کنید.
- میخکها را نازک برش دهید و به سالاد یا غذاهای پاستا اضافه کنید.
- از آنها به عنوان رویه برای پیتزا استفاده کنید.
- آنها را با روغن زیتون مخلوط کنید تا یک سس سالاد ساده درست کنید.
همچنین ممکن است متوجه شوید که از خوردن سیر سیاه به تنهایی لذت میبرید زیرا از سیر خام ملایمتر و خوش طعمتر است.
سیر سیاه طعم ملایمتر و شیرینتری نسبت به سیر خام دارد. میتوانید آن را به پاستا، سوپ یا سیب زمینی سرخ شده اضافه کنید. آن را با روغن مخلوط کنید؛ یا آن را در دیپ و سس مخلوط کنید.
سیر سیاه از کجا بخریم؟
برای ثبت سفارش و تهیه سیر سیاه با کیفیت بالا میتوانید با شماره تماس 09172044708 (ثابت عهد) تماس بگیرید.
سیر سیاه، سیر خامی است که برای چندین هفته تحت شرایط کنترل شده تخمیر شده است. این کار باعث تغییر رنگ و طعم سیر میشود.
این فرآیند همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی سیر را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. در واقع، آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه احتمالاً دلیل فواید بالقوه آن برای قلب، کبد، قند خون و مغز و همچنین خواص ضد سرطانی آن است.
سیر سیاه به نظر عوارض جانبی عمدهای ندارد، اما اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنید یا به سیر حساسیت دارید، باید از مصرف آن در مقادیر زیاد اجتناب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید