7 فایده اثبات شده خار مریم برای سلامتی

خار مریم گیاهی دارویی است که از گیاه خار مریم به دست میآید و آن را تحت نام Silybum marianum نیز میشناسیم. این گیاه خاردار، دارای گلهای بنفش متمایز و رگبرگهای سفید است که آنگونه که در داستان و افسانههای کهن آمده است؛ در اثر افتادن قطرهای از شیر مریم مقدس باکره روی برگهای آن ایجاد شده است. مواد فعال موجود در خار مریم گروهی از ترکیبات گیاهی هستند که در مجموع به عنوان سیلیمارین شناخته میشوند. در این مقاله به بررسی 7 فایده اثبات شده فایده خار مریم برای سلامتی میپردازیم (1).
داروی گیاهی آن به عصاره شیرخار معروف است. عصاره خار مریم دارای مقادیر زیادی از سیلیمارین (بین 65 تا 80 درصد) است که از گیاه خار مریم تغلیظ شده است. سیلیمارین استخراج شده از خار مریم دارای خواص متعددی از جمله خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد ویروسی و ضد التهابی است (2 و 3 و 4).
در واقع، در گذشته و در طب سنتی از خار مریم جهت درمان اختلالات کبد و کیسه صفرا، افزایش تولید شیر مادر، پیشگیری و درمان برخی از انواع سرطانها و حتی محافظت از کبد در برابر نیش مار، الکل و سایر سموم محیطی استفاده میشده است.
ما در اینجا 7 فایده خار مریم که توسط تحقیقات به اثبات رسیده شده را برای شما آوردهایم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
1- خار مریم و حفاظت از کبد:
معروفیت و محبوبیت اصلی خار مریم بدلیل اثرات بسیار خوبی است که برای محافظت از کبد انجام میدهد و از آن به عنوان محافظ کبد (هپاشیلد) نیز یاد میشود. از خار مریم بهطور مرتب به عنوان یک درمان مکمل توسط افرادی که به دلیل شرایطی مانند بیماری کبد الکلی، بیماری کبد چرب غیر الکلی، هپاتیت و حتی سرطان کبد دچار انواع مختلفی از آسیبهای کبدی شدهاند؛ استفاده میشود (1 و 5 و 6).
همچنین از خار مریم برای محافظت از کبد در برابر سمومی مانند آماتوکسین استفاده میشود. این سموم توسط قارچی به نام کلاهک مرگ تولید میشود و در صورت استفاده کشنده است.
مطالعات متعددی بهبود عملکرد کبد را در افراد مبتلا به انواع مختلفی از بیماریهای کبدی که مکمل خار مریم مصرف کردهاند نشان دادهاند. این امر نشان میدهد که این مکمل میتواند به کاهش التهابات کبدی و آسیبهای کبدی کمک کند (9).
سوالات متعددی پیرامون نحوه عملکرد و مکانیسم اثر خار مریم وجود دارد. اگرچه تحقیقات بیشتری در مورد نحوه عملکرد خار مریم (هپاشیلد) مورد نیاز است، اما تصور میشود که خار مریم سبب کاهش اثرات سو رادیکالهای آزاد میشود. این رادیکالهای آزاد زمانی تولید میشود که کبد در حال متابولیزه کردن مواد سمی است.
مطالعه مروری تحت عنوان Hepatoprotective effect of silymarin در سال 2014 انجام شد و این مطالعه نشان داد که خار مریم ممکن است طول عمر افراد مبتلا به سیروز کبدی ناشی از مصرف الکل را افزایش دهد.
با این حال همه نتایج نشان دهنده اثرات مثبتی نیستند، مطالعات کمی نشان دادهاست که خار مریم دارای اثرات سوء و مخرب برای کبد است و گفتهاند که خود خار مریم میتواند سبب بروز سیروز کبدی شود.
و اگرچه عصاره خار مریم معمولاً به عنوان یک درمان مکمل برای افراد مبتلا به بیماریهای کبدی استفاده میشود، اما در حال حاضر هیچ گونه محصول و دارویی در بازار وجود ندارد که بتواند از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کند. شما زمانی باید نگران وضعیت سلامتی خود باشید که سبک زندگی ناسالمی را در پیش گرفته باشید.

خار مریم و پیشگیری از کاهش عملکرد مغز ناشی از پیری:
خار مریم بیش از دو هزار سال است که به عنوان یک درمان سنتی برای بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و بیماری پارکینسون استفاده میشود (13). تحقیقات نشان داده است که دو خصوصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی گیاه خار مریم نقش اساسی در محافظت از سلولهای عصبی ایفا میکند (14 و 15).
مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی، نشان دادند که سیلیمارین از آسیب اکسیداتیو به سلولهای مغز جلوگیری میکند. همین ویژگی سبب شده است که خار مریم از بروز زوال ذهنی پیشگیری کند (16 و 17).
این مطالعات همچنین نشان داده است که خار مریم ممکن است بتواند تعداد پلاکهای آمیلوئیدی را در مغز حیوانات مبتلا به بیماری آلزایمر کاهش دهد (18 و 19 و 20). پلاکهای آمیلوئید خوشههای چسبندهای از پروتئینهای آمیلوئیدی هستند که میتوانند با افزایش سن بین سلولهای عصبی ایجاد شوند. این پلاکهای آمیلوئیدی به تعداد بسیار بالایی در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دیده میشود، پس چون خار مریم میتواند به کاهش سطح این پروتئینهای آمیلوئیدی کمک کند؛ میتوان از این گیاه در درمان آلزایمر استفاده کرد (21).

مشکلی که در مورد مصرف خار مریم به عنوان دارویی برای درمان آلزایمر وجود دارد، کمبود تحقیقات انجام شده در این باره است. هنوز هیچ مطالعهی بالینی بر روی انسان انجام نشده است و هنوز تاثیرات این گیاه بهطور موثر بر روی انسان مورد بررسی قرار نگرفته است. علاوه بر این، مشخص نیست که آیا خار مریم به اندازه کافی در افراد جذب می شود تا اجازه دهد مقادیر کافی از سد خونی مغزی عبور کند. همچنین مشخص نیست که چه دوزهایی باید تجویز شود تا اثر مفیدی داشته باشد (18).
خار مریم و حفاظت از استخوان:
پوکی استخوان بیماریای است که در اثر تحلیل استخوان پیشرونده ایجاد میشود. پوکی استخوان معمولاً در طی چند سال به آهستگی ایجاد میشود و باعث داشتن استخوانهای ضعیف و شکننده میشود که حتی پس از افتادنهای جزئی، استخوانهای شما به راحتی میشکنند.
در آزمایشات انجام شده و مطالعات حیوانی نشان داده است که خار مریم میتواند معدنی شدن استخوان را تحریک کند و بهطور بالقوه در برابر تحلیل استخوان محافظت کند (22 و 23). از این رو، محققان پیشنهاد میکنند که خار مریم ممکن است یک درمان مفید برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن از تحلیل استخوان در زنان یائسه باشد (24 و 25).
“برای خرید مکمل هپاشیلد روی خرید کلیک کنید”
خار مریم و درمان سرطان:
پیشنهاد شده است که اثرات آنتی اکسیدانی سیلیمارین ممکن است اثرات ضد سرطانی داشته باشد، که می تواند برای افرادی که تحت درمان سرطان هستند؛ مفید باشد (9). برخی از مطالعات حیوانی نشان دادهاند که خار مریم میتواند برای کاهش عوارض جانبی درمان سرطان مفید باشد (26 و 27 و 28). همچنین مطالعات نشان دادند که خار مریم، ممکن است باعث شود شیمی درمانی در برابر برخی سرطانها موثرتر عمل کند و در برخی شرایط حتی سلولهای سرطانی را از بین ببرد (9 و 29 و 30 و 31). با این حال، مطالعات روی انسان بسیار محدود است و هنوز اثر بالینی معنیداری در افراد نشان نداده است (32 و 33 و 34 و 35 و 36).
خار مریم سبب افزایش تولید شیر مادر میشود:
یکی از اثرات گزارش شده خار مریم، افزایش تولید شیر، در مادران شیرده میباشد. تصور بر این است که خار مریم این کار را با تولید بیشتر هورمون تولید کننده شیر، یعنی پرولاکتین، انجام میدهد.
دادهها در این زمینه بسیار محدود است، اما یک مطالعه تصادفیسازی و کنترلشده نشان داد که مادرانی که 420 میلیگرم سیلیمارین به مدت 63 روز مصرف میکردند، 64 درصد شیر بیشتری نسبت به مادرانی که دارونما مصرف میکردند، تولید کردند (37). با این حال، این تنها مطالعه بالینی موجود است. تحقیقات بیشتری برای تایید این نتایج و ایمنی خار مریم برای مادران شیرده مورد نیاز است (38 و 39 و 40).
فایده خار مریم جهت درمان آکنه کمک کند:
آکنه یک بیماری التهابی مزمن پوستی است. اگرچه خطرناک نیست، اما میتواند باعث ایجاد زخم شود. مردم همچنین ممکن است آن را دردناک بدانند و نگران تأثیر آکنه بر ظاهر خود باشند. پیشنهاد شده است که استرس اکسیداتیو در بدن، ممکن است در ایجاد آکنه نقش داشته باشد (41)
خار مریم به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن ممکن است مکمل مفیدی برای افراد مبتلا به آکنه باشد. جالب توجه است، یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به آکنه که 210 میلی گرم سیلیمارین در روز به مدت 8 هفته مصرف کردند، 53 درصد کاهش در ضایعات آکنه را تجربه کردند (42).
“خرید مکمل هپاشیلد از داروخانه آنلاین“
خار مریم می تواند سطح قند خون را برای افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد:
خار مریم ممکن است یک درمان مکمل مفید برای کمک به مدیریت دیابت نوع 2 باشد. کشف شده است که یکی از ترکیبات موجود در خار مریم ممکن است با کمک به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش قند خون مانند برخی از داروهای دیابت عمل کند (43).
در واقع، یک بررسی و تجزیه و تحلیل اخیر نشان داد که افرادی که به طور معمول سیلیمارین مصرف میکنند، کاهش قابل توجهی در سطح قند خون ناشتا و HbA1c، معیاری برای کنترل قند خون، تجربه کردند (44).
علاوه بر این، خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خار مریم نیز ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به عوارض دیابت مانند بیماری کلیوی مفید باشد (43).
آیا مصرف خار مریم ایمن است؟
خار مریم بهطور کلی در صورت مصرف خوراکی بیخطر در نظر گرفته میشود (1 و 45). در واقع، در مطالعاتی که دوزهای بالا برای دوره های طولانی استفاده می شد، تنها حدود 1 درصد از افراد عوارض جانبی را تجربه کردند (1).
در صورت گزارش، عوارض جانبی برای خار مریم معمولاً اختلالات روده مانند اسهال، حالت تهوع یا نفخ است.

به برخی افراد توصیه می شود در مصرف شیرخار احتیاط کنند. این گروه افراد شامل:
- زنان باردار: اطلاعاتی در مورد ایمنی آن در زنان باردار وجود ندارد، بنابراین معمولاً به آنها توصیه می شود از مصرف این مکمل خودداری کنند.
- کسانی که به گیاه حساسیت دارند: خار مریم ممکن است در افرادی که به خانواده گیاهان Asteraceae/Compositae حساسیت دارند، واکنش آلرژیک ایجاد کند.
- افراد مبتلا به دیابت: اثرات کاهش دهنده قند خون شیرخار ممکن است افراد مبتلا به دیابت را در معرض خطر کاهش قند خون قرار دهد.
- کسانی که شرایط خاصی دارند: خار مریم می تواند اثرات استروژنی داشته باشد، که ممکن است شرایط حساس به هورمون، از جمله برخی از انواع سرطان سینه را بدتر کند.
یادداشت پایانی:
خار مریم مکملی بی خطر است که به عنوان یک درمان مکمل برای بیماریهای مختلفی از جمله بیماری کبد، سرطان و دیابت پتانسیل درمانی خوبی نشان میدهد. با این حال، بسیاری از مطالعات کوچک و دارای نقصهای روش شناختی هستند، که ارائه راهنماییهای قطعی در مورد این مکمل یا تایید اثرات آن را دشوار میکند (46). به طور کلی، تحقیقات با کیفیت بیشتری برای تعیین دوزها و اثرات بالینی این گیاه جذاب مورد نیاز است.
منابع:
1- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/
2- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26755857/
3- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26367736/
4- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2671116/
5- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9027949/
6- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28125040/
7- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22555054/
8- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22352731/
9- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27517806/
13- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28025940/
14- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23492971/
15- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24118806/
16- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647779/
17- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24866499/
18- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26881043/
19- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21071836/
20- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24460990/
21- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21185897/
22- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23781510/
23- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19577454/
24- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24093748/
25- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24354586/
26- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26858957/
27- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26510913/
28- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28686955/
29- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27557939/
30- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29190895/
31- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25944486/
32- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16675592/
33- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26526990/
34- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23757319/
35- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20127732/
36- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28629389/
37- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19260380/
38- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23012383/
39- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27999511/
40- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22686865/
41- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19943837/
43- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/
44- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27340676/
دیدگاهتان را بنویسید