آیا خار مریم برای کاهش وزن مفیده؟

خار مریم یک داروی محبوب گیاهی است که صدها سال است برای درمان انواع بیماریها از جمله بیماریهای کبد و کیسه صفرا استفاده میشود (1). اخیراً خار مریم را بهعنوان یک داروی موثر در کاهش وزن معرفی میکنند و مکملهای خار مریم را بهعنوان یک مکمل لاغری استفاده میکنند. اما آیا شواهد علمی از این ایده که خار مریم میتواند نقش موثری در لاغری داشته باشد؛ حمایت میکند؟ در این مقاله سعی میکنیم شواهد علمی پیرامون اثر بخشی خار مریم بهعنوان یک مکمل جهت لاغری و کاهش وزن بررسی میکنیم. سوال: آیا خار مریم برای کاهش وزن مفیده؟
خار مریم چیست؟
خار مریم که با نامهای Silybum marianum و St. Mary’s thistle نیز شناخته میشود، گیاهی است که از خانواده گیاهان گلدار Asteraceae است. خار مریم بهطور وحشی در مناطق آفتابی در سراسر جهان از جمله اروپا، آفریقا و آسیا رشد میکند (2). خار مریم با ساقه بلند و باریک، گلهای بنفش روشن، برگهای سبز خاردار و خارهای تیز مشخص میشود. قرن هاست که خار مریم در طب سنتی گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد و حاوی ترکیبات مختلفی با خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. این ترکیبات در مجموع به عنوان سیلیمارین شناخته میشوند، اما قوی ترین آنها به عنوان سیلیبین (silybin) یا سیلیبینین (silibinin) شناخته میشود (1).
شواهد کمی مبنی بر اینکه خار مریم به کاهش وزن کمک میکند وجود دارد
آیا خار مریم برای کاهش وزن مفیده؟
گاهی اوقات از خار مریم برای کاهش وزن استفاده میشود، اما تحقیقات بسیار کمی برای حمایت از توانایی آن در افزایش کاهش چربی یا بهبود ترکیب بدن وجود دارد. مطالعهای که اخیرا به انجام رسیده است؛ اثرات استفاده از عصاره خار مریم را بر روی موشهای چاق ارزیابی کرد. علیرغم مصرف مقادیر مشابه غذا، موشهایی که خار مریم را دریافت کردند حدود 5 درصد از وزن خود را از دست دادند، در حالی که گروه کنترل در طول مطالعه به افزایش وزن خود ادامه دادند (4).
تعداد انگشت شماری از مطالعات انسانی، اثرات خار مریم را بر برخی علائم متابولیک مرتبط با چاقی، مانند مقاومت به انسولین و التهاب، ارزیابی کردهاند، اما تاکید هیچ یک بهطور خاص به توانایی خار مریم در ترویج کاهش چربی نبوده است (5).
اگرچه نتایج امیدوارکننده است، اما یک مطالعه روی حیوان تنها شواهد کافی برای تعیین قابل اعتماد بودن اینکه آیا خار مریم میتواند به کاهش وزن در انسان کمک کند یا خیر را تشکیل نمیدهد.

دوز و اقدامات احتیاطی ایمنی:
خار مریم معمولاً به صورت کپسول یا عصاره از طریق دهان مصرف میشود. شواهد فعلی نشان می دهد که دوزهای بالای 420 میلی گرم 3 بار در روز احتمالاً برای اکثر افراد بی خطر است (6). اگرچه خار مریم سابقه ایمنی مناسبی دارد، اما کاملاً بدون خطر نیست. شایع ترین عوارض جانبی گزارش شده شامل اختلالات گوارشی، مانند اسهال خفیف و حالت تهوع است. واکنشهای آلرژیک به خار مریم نیز ممکن است شامل سردرد، خارش و درد مفاصل باشد (6). افرادی که به گیاهان نزدیک به خار مریم مانند ابروسیا، بابونه و گل همیشه بهار حساسیت دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای تجربه عوارض جانبی باشند (3). مصرف خار مریم برای افرادی که باردار هستند یا در دوران شیردهی هستند به دلیل عدم وجود اطلاعات ایمنی قوی توصیه نمیشود (3).

یادداشت پایانی:
خار مریم یک داروی گیاهی محبوب است که قرنها برای اثرات درمانی آن درحال استفاده است. خار مریم حاوی انواع ترکیبات آنتی اکسیدانی است که به عنوان یک درمان احتمالی برای بیماری کبد و دیابت نوع 2 مورد مطالعه قرار گرفته است. اخیراً خار مریم به عنوان ابزاری برای ترویج کاهش وزن معرفی شده است، اما شواهدی که از این استفاده حمایت میکند به یک مطالعه حیوانی محدود شده است. در این مرحله، شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد خار مریم فوایدی برای کاهش وزن برای انسان دارد. مصرف خار مریم احتمالاً بی خطر است، اما میتواند در برخی افراد واکنشهای آلرژیک ایجاد کند.
منابع:
1- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/
2- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672644/
3- https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle
4- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/
5- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/
6- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23492971/
دیدگاهتان را بنویسید